آشنایی کامل با سردخانه میوه
آیا هنوز هم برای نگهداری میوههایتان هیچ راهی را انتخاب نکردید؟ بهترین کار برای تازه ماندن میوهها و محصولات کشاورزی خرید سردخانه میوه است. چرا که وجود تجهیزاتی مانند کندانسور و کمپرسور باعث میشود تا دمای سردخانه برای نگهداری انواع میوه مناسب باشد و باکتری و قارچها نتوانند در آن رشد کنند و باعث خرابی میوه شوند.
سردخانه میوه چیست
به محض اینکه یک محصول تازه برداشت میشود، شروع به فاسد شدن میکند. استفاده از سردخانه میوه برای نگهداری سبزیجات و میوه ها اهمیت زیادی دارد. دمای پایین داخل سردخانه میوه از رشد باکتری و قارچ بیماری زا برای میوه ها جلوگیری میکند به همین دلیل هم از فاسد شدن میوه های جلوگیری میشود. محصولات کشاورزی مانند میوه ها توسط باغداران و کشاورزان در دو زمان به فروش میرسند یکی زمان برداشت فیزیولوژیکی محصول و دیگری در زمان رسیدن تجاری است. برداشت فیزیولوژی به معنای زمانی که یک میوه به صورت کامل میرسد و زمان تجاری یعنی کشاورزان میتوانند زودتر از این زمان میوه را برداشت کرده و در داخل سردخانه نگه دارند تا سود خوبی از فروش میوه حاصل شود یا حتی میتوانید میوه ها را برای فصلهای بعد فریز کنید. بنابراین از این لحاظ سردخانه میوه برای کشاورزان و باغداران اهمیت زیادی دارد.
نحوه نگهداری میوه در سردخانه
میوه ها را میتوان به صورت کامل، خرد شده و پوره شده درون سردخانه نگهداری کرد. حداقل دما برای نگهداری میوه 12- است و در صورتی که این دما کاهش یابد، عمر مفید میوه ها نیز افزایش پیدا میکند. توجه داشته باشید که مقدار مناسب رطوبت و دما باید به گونه ای تنظیم شود که به خواص ظاهری و شیمیایی صدمهای وارد نشده و کیفیت میوهها حفظ شود. البته دمای نگهداری میوه ها باید باهم متفاوت باشد به طور مثال موز در دمای 13 تا 15 درجه وهلو در دمای 0 تا 0.5- سالم میماند.
سردخانه میوه بالای صفر
سردخانه میوه روی کند کردن فساد میکروبی تاثیر بسزایی دارد. به این صورت که پایین آمدن دمای محل نگهداری محصول باعث میشود تا تغییرات فیزیکی و شیمیایی به طور مناسبی کند شود. برای جلوگیری از رشد میکروب و آفت در محصول میتوانید از لامپهای فرابنفش استفاده کنید. تغییراتی که در سردخانه رخ میدهد با افزایش دما شدیدتر میشوند. به طور مثال سرعت واکنش شیمیایی با کم شدن دما کند شده و به مراتب باعث میشود که میشود که محصولات باغ شما تازه بمانند. سرعت این واکنشها با افزایش 10 درجهای دما تقریبا دو برابر میشود. همچنین افزایش دما باعث تغییرات فیزیکی در میوه ها شده به طور مثال با تبخیر شدن آب میوهجات و کهنه شدن آنها سود حاصل از فروش میوه کاهش مییابد و شما متضرر میشوید. از طرفی با کاهش دما از هرگونه فساد فیزیکی میوه و سبزی میتوان جلوگیری کرد. بنابراین میبایست سردخانهای احداث کنید که دمای مناسبی برای میوه ها داشته باشد.
مراحل مهم قبل از نگهداری میوه در سردخانه
قبل از اینکه میوهها را در سردخانه نگهداری کنید می بایست به مراحل آن توجه داشته باشید که به شرح زیر است:
سرد کردن ابتدایی میوه
زمانی که دمای میوه ها پایین آورده شود به آن سرد کردن مقدماتی یا ابتدایی میگویند. برای اکثر سردخانه های میوه راهروهایی تعبیه شده است که مراحل مقدماتی مانند سرد کردن، واکسینگ، سورتینگ و بسته بندی انجام میشود. اگر بخواهید میوه را در مناطق معتدل سرد خانه نگهداری کنید، میبایست دمای آن را 5 درجه سردتر کرده و برای میوه های مناطق گرمسیری باید دما تا 10 درجه سرتر شوند.
درجه بندی میوه
یکی از اصلیترین مراحل قبل از ورود میوه ها به داخل سردخانه، درجه بندی آنهاست. معمولا شما میتوانید میوههایی که قابلیت نگهداری دارند را به داخل سردخانه منتقل کنید. همچنین میوه ها باید از نظر کیفیت و سالم بودن کاملا بررسی شوند. معنای درجه بندی این است که محصولاتی که در برابر دمای پایین و شرایط سردخانه مقاوم باشند را از سایر میوه ها تفکیک میکنند.
ترمیم میوه ها
گاهی اوقات محصولاتی مانند سیب زمینی و پیاز هنگام حمل و نقل دچار آسیب فیزیکی مثل کنده شدن پوست روی آنها و خراش روی آن میشود. اگر این محصولات را به سردخانه منتقل کنید، به سرعت دستخوش تغییرات شیمیایی و فساد میشوند به همین دلیل لازم است قبل از ورود محصولات به داخل سردخانه آنها را ترمیم کنید تا از پوسیدگی جلوگیری شود.
واکسینه کردن میوه ها
برای این کار با برخی روغنهای مخصوص یک لایه سطح خارجی محصول را واکسینه میکنند. با انجام این فرآیند نه تنها از پژمردگی فیزیکی میوه جلوگیری میشود، بلکه میتوانید ظاهر میوهها را بهبود ببخشید. ابتدا روغن در یک حلال حل میشود و یا آن را به صورت امولسیون کننده درمیآورند و سپس میوه یا محصولات دیگر را از آن عبور داده و پس از این کار محصولات باید کامل خشک شوند.
ساخت سردخانه در تمامی شهرهای ایران و تضمین کیفیت بالای سردخانه های صنعتی زیرصفر و بالای صفر به صورت 5 ساله.
بسته بندی میوه
آخرین مرحله برای ورود محصولات به داخل سردخانه میوه بسته بندی است در این مرحله باید میوه ها طوری بسته بندی شوند که سرما داخل آنها نفوذ نکند.
مراحل ساخت سردخانه میوه
برای ساخت سردخانه میوه باید مراحل زیر طی شود.
مشخص کردن فضای کافی برای نگهداری محصولات
قبل از احداث ابتدا باید مشخص کنید که قرار است چه مقدار از فضای سردخانه به نگهداری میوهها اختصاص داده شود. مثلا برای نگهداری سیب باید 4 متر مکعب را در نظر بگیرید. به همین دلیل برای ساخت سردخانه 100 تنی میبایست 400 متر مکعب به محصول اختصاص داده شود.
محل ساخت سردخانه میوه
این عامل اهمیت زیادی در ساخت سردخانه دارد چرا که باید نوع تابش آفتاب و شرایط آب و هوای آن مشخص شود. به طور مثال اگر این سردخانه را در سایه احداث کنید بار برودتی آن بسیار کمتر از شرایط آب و هوایی آفتابی است و در هزینههایتان صرفه جویی میشود.
مشخص کردن بار برودتی
عاملهای زیادی روی بار برودتی سردخانه میوه تاثیر میگذارند به طور مثال نوع تابش آفتاب به دیواره ها یکی از این عاملهاست و شما می بایست به ضخامت عایق دیوار و سقف سردخانه توجه ویژهای داشته باشید.
جایگذاری صحیح قفسه ها
برای اینکه از فضای سردخانه استفاده بهینه داشته باشید، میبایست به جایگذاری مناسب قفسهها توجه کنید. چرا که عبور لیفتراک یا چرخ دستیها از بین قفسهها اهمیت زیادی دارد.
جانمایی قطعات لوله کشی یا کابل کشی
پس از مرحله قبل نوبت به جانمایی تجهیزاتی مانند کمپرسور، ترموستات، کندانسور و بقیه تجهیزات در خارج سردخانه میوه میرسد. زمانی که فرآیند کابل کشی و لوله کشی پیچیده بوده و یا تعداد ترموستات و اپراتور بالا باشد، باید برای آنها نقشه لوله کشی تهیه شود.
تجهیزات مورد نیاز سردخانه میوه
برای ساخت سردخانه میوه ابزارآلات و تجهیزات خاصی نیاز است.
- کمپرسور: فشرده کردن گاز های مورد نیاز سردخانه به عهده کمپرسور است که باعث افزایش دمای گازها میشود.
کندانسور: یک نوع مبدل حرارتی بوده که از طریق تبدیل گاز به مایع و فرآیند تبرید تراکمی باعث خنک کردن محیط میشود. - اپراتور: وظیفه خنک کردن محیط را به عهده دارد و همچنین باعث جذب گرمای آن به خود میشود.
- عایق مناسب: اگر عایق مناسبی برای سردخانه میوه انتخاب نکنید انرژی زیادی هدر میرود بهترین عایق برای جلوگیری از هدر رفتن سرمای سردخانه میوه، ساندویچ پانل است.
قیمت سردخانه میوه
سردخانه های میوه قیمت ثابت و مشخصی ندارند و به عواملی مانند ابعاد و سیستم برودتی سردخانه یا تجهیزات به کار رفته در آن و گنجایش نگهداری میوه ها بستگی دارد. همچنین مدت زمان گارانتی و خدمات پس از فروش روی این قیمت تاثیر زیادی میگذارند. در صورتی که این سردخانه را شرکتهای معتبر ساخت سازه تهیه کنید میتوانید آنها با کیفیت بالا و قیمت مناسب بخرید.
اهمیت سردخانه میوه در تازه ماندن محصولات
برای جلوگیری از فاسد شدن میوهها نیاز است که سردخانه میوه را تهیه کنید چرا که سرمای موجود در آن تغییرات شیمیایی و رشد باکتریها را بسیار کند میکند. همچنین میتوانید پس از برداشت محصولتان آن را در سردخانه نگهداری کنید و با قیمت بالاتر بفروشید. برای ساخت سردخانه میوه باید آن را در محیط خنکی احداث کرد تا از هدر رفتن انرژی جلوگیری شود بهترین گزینه برای اینکار ساندویچ پانل است.